Manometr to urządzenie przeznaczone do pomiaru ciśnienia. W przeciwieństwie do barometru manometr wykonuje pomiar ciśnienia w odniesieniu do innej wartości. Manometry glicerynowe są powszechnie wykorzystywane w zastosowaniach przemysłowych, w tym instalacjach sprężonego powietrza. Do czego służy manometr glicerynowy powiemy w tym artykule.
Co to jest manometr?
Manometr służy nie tylko do pomiaru ciśnienia, ale także do utrzymania go na oczekiwanym poziomie. Manometry glicerynowe wykorzystywane są zarówno w sprężarkach, jak i pompach, systemach hydraulicznych i chłodzących w instalacjach przemysłowych. Co więcej, stosuje się je również w gazownictwie i ciepłownictwie, a także przy kontrolowaniu przepływu wody i ciśnienia w rurach.
W manometrach kluczową rolę pełni gliceryna pozwalająca na mierzenie ciśnienia względem ciśnienia atmosferycznego, które na urządzeniu widoczne jest jako wartość zerowa. Manometry glicerynowe wskazują ciśnienie wyższe niż atmosferyczne. Odczyt ciśnienia następuje w wyniku odchylenia rurki Bourdona a stopień odchylenia wskazuje na wysokość ciśnienia.
Manometry glicerynowe montuje się na urządzeniach za pomocą gwintów. Powszechne są gwintowania tylne, boczne lub dolne. Istnieje również możliwość zastosowania manometru glicerynowego tablicowego przy zastosowaniu montażu pulpitowego.
Jakie są zalety manometru glicerynowego?
Za wyjątkowe właściwości manometru odpowiada gliceryna, która dzięki swej gęstości eliminuje drgania i wibracje, w wyniku czego zapewnia ustabilizowany pomiar ciśnienia. Brak drgań wpływa również na wydłużenie żywotności urządzenia. Manometry glicerynowe są odporne na dużą różnicę ciśnień w systemie, wiec doskonale sprawdzają się w układach charakteryzujących się wysokim ciśnieniem i dynamiką.
Jak wybrać odpowiedni manometr glicerynowy?
Aby odpowiednio dobrać manometr glicerynowy do systemu sprężonego powietrza, należy uwzględnić kilka parametrów. To pozwoli uzyskać prawidłowe pomiary. Jednym z parametrów, które należy uwzględnić, jest temperatura powietrza i środowisko pracy kompresora. Manometry glicerynowe mogą być wykorzystywane do pomiaru ciśnienia w układach, w których stosuje się sprężone powietrze o temperaturze do 60 st.C. Ważne jest także ciśnienie robocze — każdy manometr glicerynowy pracuje w określonym zakresie ciśnienia. Urządzenia posiadają również klasę dokładności. W przypadku manometrów glicerynowych do kompresorów stosowane są urządzenia w klasie 1.0, 1.6 lub 2.5.
W związku z tym, że manometry glicerynowe są gwintowane na sprężarce, ważne są również wielkość i średnica gwintu oraz sposób, w jaki należy zamontować urządzenie pomiarowe. Warto także uwzględnić warunki środowiskowe, w których będzie pracować manometr. Kompresory mogą pracować w otoczeniu agresywnym czy korozyjnym, stąd urządzenia pomiarowe mogą wymagać odpowiedniej obudowy zabezpieczającej — mosiężnej czy ze stali nierdzewnej.
W jakich branżach stosuje się manometry glicerynowe?
Ten rodzaj urządzeń pomiarowych z powodzeniem wykorzystywany jest w systemach pneumatycznych. Sprawdzają się w stacjach przygotowania medium, w reduktorach sprężonego powietrza oraz układach filtrująco-redukcyjnych.
Manometry glicerynowe poza układami sprężonego powietrza wykorzystuje się w szerokiej palecie branż związanych z przemysłem chemicznym, farmaceutycznym, a także maszynowym. Będą nieodzowne również w energetyce i ciepłownictwie, urządzeniach hydraulicznych i budowlanych czy przemyśle maszynowym.